A szövetségi kerületi bíróság szerdán úgy döntött, hogy a Microsoftnak 120 napon belül szállítnia kell a Java technológiát Windows operációs rendszerében.

Frederick Motz bíró arról is döntött a Sun által indított magánjogi trösztellenes perben, hogy a Sun 16 követelését érvényesítheti a Microsoft ellen. Ugyanakkor Motz a Microsoftnak is tett engedményt, amikor két hétre felfüggesztette szerdai döntésének végrehajtását, hogy a cég fellebbezni tudjon a fellebbviteli bíróságon. A határozott határidőt megszabó döntésre az után került sor, hogy a peres felek nem jutottak egyességre Motz bíró december 23-án meghozott döntésének értelmezésében. A Microsoft több Sun követelést is aggályosnak tartott, így azt, hogy a Sun JVM-jét esetleg be kell építenie a szerver operációs rendszereibe, holott ebben a szegmensben nincs monopóliuma.

De azt is nehezményezik, hogy a Javát nemcsak az XP-ben, hanem a korábbi Windows verziókban, sőt a böngészőjükben is támogatniuk kell. A Microsoft ügyvédje azt is szóvátette, hogy miután a Java csak kilenc nyelven hozzáférhető, míg a Windows 34 nyelven, így a Microsofttól csak akkor várható el a Sun-féle Java támogatása, ha a Sun biztosítja a szoftvert mind a 34 nyelven. Az ügyvéd azt kérte, kaphassanak 180 napot arra, hogy elkészítsék az XP Java támogatását. Ez ellen a Sun ügyvédje tiltakozott, mert szerinte addig az ő Java verziójuk teret veszít a Microsoft .Net Frameworkjével szemben, ezért 90 napon belül kérte a támogatás megkezdését. Motz bíró lényegében e követeléseket átlagolta, amikor meghozta a döntést a 120 napról.