Az Európai Unió szabályzóbizottsága szerint a szoftveróriás beleegyezett, hogy jelentős módosításokat hajtson végre .Net Passport rendszerében.

“A Microsoft beleegyezett, hogy kibővítse a .Net Passport adatvédelmet biztosító részeit, amely a rendszer jelentős megváltoztatását igényli” – áll az Európai Bizottság közleményében. A módosítások célja, hogy megszüntessék azokat az adatvédelemi aggályokat, amelyek a rendszerrel kapcsolatban merültek fel a közelmúltban. Mint Jonathan Todd, az Európai Unió törvényhozó szervének szóvivője egy sajtókonferencián elmondta, a .Net Passport a módosítások után teljes mértékben meg fog felelni az uniós adatvédelmi törvényeknek, így nincs szükség szankciókra a társaság ellen. “Az EU tagországok kormányai elégedettek, hogy a rendszer a jövőben az európai adatvédelmi törvényekhez igazodva fog működni” – tette hozzá a szóvivő.

Az EU adatvédelmi bizottságának egyik munkacsoportja azonban a jövőben is figyelemmel fogja kísérni a .Net Passport, illetve a rivális Liberty Alliance Project működését. “Valójában két konkrét dolgot kell továbbra is figyelemmel kísérnünk: A Hotmail-en belüli reklámkommunikációt, és a .Net Passport, illetve Liberty Alliance Project azonosítók rendszerét.” A legjelentősebb változtatás a .Net Passportban az információ áramlásához kapcsolódik. A felhasználók a jövőben nagyobb szabadságot kapnak annak meghatározásában, hogy személyes adataikat milyen célokra engedik felhasználni, illetve jobban beleláthatnak majd a rendszerbe. A .Net Passport vizsgálatát még tavaly júliusban kezdte el az Európai Bizottság, mivel kétségek merültek fel a rendszer uniós adatvédelmi törvényekkel való összhangját illetően.