A bankok szerint kockázatos lehet az evás cégek hitelezése. Szerintük ugyanis az eddig alkalmazott hitelminősítési módszerekkel nem lehet valós képet kapni az egyszerűsített vállalkozói adót választók helyzetéről.

Az evás cégek hitelezése körül rengeteg a bizonytalanság – írta a Magyar Hírlap. A csak bevételi nyilvántartást vezető evásoknak az év végén nem kell mérleget lészíteniük, csak adóbevallást, amiből nehéz következtetni a vállalkozás tényleges helyzetére, a napilap szerint. Az evázók bevételének 85 százaléka adózott jövedelemnek tekinthető ugyan, ám a költségek ismerete híján nem lehet megállapítani a szabadon felhasználható jövedelem nagyságát.

Ez olyan kockázati tényező, ami miatt annak ellenére hezitálnak a pénzintézetek, hogy az evát választóknak nyilvánvalóan kisebb az adóterhelése a többi vállalkozóénál. Az evás ügyfelek kockázati felmérése már folyik – közölte a Magyar Hírlappal az OTP Bank. Az evás ügyfeleknél mindenesetre csak a jövő évtől számít a hitelminősítés szempontjából az új adónem, hiszen az evát az idei évtől választhatták a vállalkozók.