A Microsoft a tagadás álláspontjára helyezkedik a hálózati számítással kapcsolatban, hiszen a birodalom arra a gondolatra épült, hogy a hardver és alkalmazás integráció természetes kiinduló pontja a PC.

A szoftveróriásnak olyan utat kell választania, amely támogatja a nyílt forráskódú szoftverek változatosságát, különben az elavulással kell számolnia, írta David Stutz, a Microsoft nyugalomba vonuló egyik vezetője a cégnek címzett búcsúlevelében. Stutz szerint a hálózati szoftvereké a jövő. A nyílt forráskód már elért ebbe a stádiumba, míg a Microsoftnak még túl kell lépnie PC-központú gyökerein.

“Ha a Microsoft képtelen gyorsan megújulni, gazdasági értékét erodálja”, fogalmazott Stutz webhelyén közzétett üzenetében, majd keményebben folytatta: “Az olyan szoftvereké a jövő, amelyek nem egyetlen eszközre íródnak. Nem riadtan hátrafelé kell pillantgatni, hanem tessék újítani valamit!” Stutz nem holmi kis “vizes nyolcas” volt a redmondi óriásnál, hanem a Visual Basic főépítésze, nyugalomba vonulása előtt pedig a Shared Source program igazgatója – mely programot a Microsoft a nyílt forráskódra adott válasznak szánt. Stutzot leginkább az aggasztja, hogy megmerevedik a cégről kialakult kép, hogy “politikailag tehetetlen” (vagyis képtelen megújulni), az pedig, hogy makacsul ragaszkodik legolcsóbb szoftver-tömegcikk szállítójának szerepéhez, előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a céget nem gondolkodók, hanem könyvelők fogják irányítani. “Rég kiderült, hogy a hálózati protokollok töltik ki legjobban a közvetítő szerepet a hardware és a szoftver között”, írja Stutz.

“A Microsoft még mindig a világ legjobb kliensszoftvereit írja, ám már rég nem a kliens kínálja a legnagyobb lehetőséget. Egyelőre ugyan még a legnagyobb haszonrést hozza, de a hálózati szoftverek végül elhomályosítják.” Az idén kijövő szoftverek, mint a Windows Server 2003 vagy az Office XP utódja, az Office 11, már több hálózati elemet tartalmaznak, mint a korábbi verziók. Ez nyilván azt a felismerést tükrözi, hogy nem a Linux jelenti a legnagyobb veszélyt a Microsoftra, hanem az alkalmazások – és ha javul a nyílt forráskódú szoftverek minősége, nem lesz már szükség az Office bármely méretre jó alkalmazáskészletére.