Nem fogad el semmilyen ENSZ határozatot a háború utáni Irak amerikai és angol ellenőrzéséről Jacques Chirac. “Franciaország elutasítja a katonai beavatkozás legitimálását és a támadók Irak feletti ellenőrzését” – mondta a francia elnök a brüsszeli EU-csúcs végén.

Franciaország nem fogadja el Irak amerikai és angol ellenőrzését a háborút követően – jelentette ki Jacques Chirac a brüsszeli EU-csúcs záróértekezletén. A katonai beavatkozást konzekvensen ellenző francia elnök hangsúlyozta, hogy országa elutasítja “a katonai beavatkozás legitimálását és a támadók Irak feletti ellenőrzését “

“Ezzel utólag igazolnánk a háborút” – mondta Chirac, aki tragikus lépésként értékelte az amerikaiak iraki bevonulását, amely szerint beláthatatlan következményekkel járhat.

A francia államfő Tony Blair, brit miniszterelnököt követően szólalt fel, aki beszédében egy Szaddam Husszeint követő iraki hatóság felállítását célzó ENSZ-határozat támogassára szóította fel az Európai Uniót. A BBC brüsszeli tudosítója szerint Chirac – aki korábban már kijelentette, hogy Franciaország a katonai beavatkozásról szóló bármilyen ENSZ-határozatot megvétóz – most egyértelművé tette, hogy az az iraki helyzetről szóló viták az ENSZ-ben még egyáltalán nem zárultak le.

Közvetlenül a záróértekezlet előtt a francia elnök és a brit miniszterelnök külön tárgyalásokon próbálta meg tisztázni országaiknak az iraki háború miatt megromlott diplomáciai viszonyát. Tony Blair szóvivője “jónak” minősítette a tárgyalások hangulatát, és úgy nyilatkozott, hogy a két vezető egyetértett a nézeteltérések tisztázását szolgáló közös munka szükségességében.

Chirac ugyanakkor egy sajtókonferencián, Blair távozását követően kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Irak kapcsán a nemzetközi jog hatályán kívül helyezték magukat. A brit kormányfővel folytatott tátgyalásukon egyelőre nem kerültek szóba Irak újjáépítésének költségei, mivel még a rombolás folyik – mondta a BBC tudósítójának a francia elnök.

Az EU-csúcson egyébként Chirac mellett a német és a belga vezetők is támadták az amerikaik háborús politikáját, támogatták viszont Nagy-Britannián túl Spanyolország, Olaszország, Portugália, Dánia és Hollandia képviselői is.