A szoftveróriás Microsoft a kéretlenül érkező reklám e-mailek visszaszorítását tűzte ki céljául, amikor úgy döntött, hogy korlátozza a Hotmail postafiókokról elküldhető e-mailek számát.

A redmondi (Washington) központú szoftvercég a napokban jelentette be, hogy korlátozni fogja az ingyenes Hotmail postafiókjairól küldhető e-mailek számát. A korlátozás, amely mint kiderült, már közel két hete érvényben van, várhatóan nem fogja kedvezőtlenül érinteni azokat a felhasználókat, akik legális célból használják a szolgáltatást, és nem spamküldés miatt veszik igénybe azt.

Az internetes spamküldők előszeretettel veszik igénybe a Microsoft Hotmail szolgáltatását, hogy különféle kéretlen reklám e-mailekkel árasszák el a Hotmail-felhasználók, illetve egyéb e-mail postafiókkal rendelkező internetezők postaládáit. Bár a legtöbb spam villámgyors meggazdagodási lehetőséget vagy egyszerűen felvehető hiteleket ígér, a kéretlenül érkező e-mailek között nagy számban találhatók olyan, sokakat zavaró e-mailek, amelyek különféle szexuális segédeszközöket vagy pornográf tartalmakat kínálnak.

Az efféle tevékenységek megfékezése érdekében a Microsoft a jövőben legfeljebb napi 100 e-mail elküldését fogja engedélyezni egy Hotmail postafiókról. Ez a szám elég nagy ahhoz, hogy az átlagfelhasználót nem érintse, viszont elég alacsony a többmilliós nagyságrendekben levelezgető spamküldők dolgának megnehezítésére, mondta Lisa Gurry, a Microsoft MSN vezető termékmenedzsere.

Az MSN fizetős internetszolgáltatás előfizetői továbbra is korlátlan számú e-mailt küldhetnek el, közölte a Microsoft. Mint az antispamszoftvereket fejlesztő Brightmail a közelmúltban felhívta rá a figyelmet, jelenleg minden 5 elküldött e-mailből legalább 2 kéretlenül érkező spam.