Nem lehet eltetetni a Magyarországon születő újszülöttek köldökzsinórvérből nyerhető őssejtjeit, mert ezt emberen végzett tudományos kutatásnak minősítette az Egészségügyi Tudományos Tanács. Emiatt meg kellett szüntetnie működését az ezzel foglalkozó társaságnak.

A leukémia és a sugárfertőzés kezelésének, valamint egy-két évtized múltán akár a szervátültetésnek is alapanyaga lehetne az az újszülöttek köldökzsinórvérében lévő őssejt, amely ma veszendőbe megy a szülészeteken, miután Magyarországon nem tárolható – írja a Magyar Hírlap. Az új helyzet azt követően állt elő, hogy a szülészeteken levett vérmintát a belgiumi központba húszéves megőrzésre továbbító Sejtbank Kft. több mint egyéves szolgáltatása márciusban leállt.

A leállás oka, hogy az egészségügyi miniszter tanácsadó testülete, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) idén januárjában úgy foglalt állást, hogy “az összegyűjtött, izolált és tárolt köldökzsinórőssejtek lehetséges felhasználása tudományos kutatási stádiumban van, ezért a köldökzsinórvér-őssejtek gyűjtésével és tárolásával kapcsolatos tevékenység egyelőre nem tekinthető megállapodott, rutin egészségügyi szolgáltatásnak”.

A szakmai grémium állásfoglalása szerint “a köldökzsinórőssejtbank-vállalkozás lehetséges tevékenysége jelenleg emberen végzett kutatási tevékenység, ezért végzéséhez az egészségügyi törvényben foglaltak, továbbá részletesen a 23/2002. egészségügy-miniszteri rendelet előírásai szerint kell eljárni”.