A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Fővárosi Bíróság máris kitűzte azt a pert, amelyet egy apuka indított, miután az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyhez kötötte az őssejtekkel kapcsolatos vállalkozásokat. Így a Magyarországon működő Sejtbank Kft.-nek – bár brüsszeli anyacége rendelkezik a szükséges nemzetközi engedélyekkel – fel kellett hagynia tevékenységével.

A szülők többnyire azért kérik a köldökzsinórvér levételét, hogy az abból nyert őssejteket tárolva esetleges későbbi betegségek (leukémia, sugárfertőzés, daganatos betegségek) gyógyítását megkönnyítsék gyermekük számára. A pert indító apa is ezért küzd, hogy a hónapon közepén születő gyermekénél elvégezhessék a beavatkozást. Az ügyvéd a külföldi gyakorlatra hivatkozik a periratban.

Közben lezárult az ÁNTSZ vizsgálata is arról, hogy eddig mennyire volt elterjedt a gyakorlat. Az orvosok nem titkolták, hogy eleget tettek a szülők kérésének, mert azt az orvosi tevékenységük részének tartották, hiszen a köldökzsinór-vérből állapítják meg a baba vércsoportját is.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos elmondta: a jövőben engedélyhez kötik ezt a vérvételt, és arról, hogy az adott egészségügyi intézmény jogosult-e a beavatkozásra, az Egészségügyi Tudományos Tanács dönti el.