Miután az Európai Parlament képviselői nem tudtak megállapodni a szövegben, a szoftverek szabadalmazásáról szóló irányelv előterjesztése egy hónapot csúszik. A bizottsági vitát június 10-re halasztották, mert nagyok a javaslatok közötti különbségek.

Eredetileg szerdán kellett volna állást foglalnia az Európai Unió parlamentének jogi bizottsága, hogy a kérdés felkerüljön a parlament június elején tartandó plenáris ülésének napirendjére. A bizottsági vitát azonban június 10-re halasztották, mivel túlságosan nagyok a különböző javaslatok közötti különbségek.

A szoftverek szabadalmaztathatóságának kérdése éles vitát robbantott ki a szoftveriparban, ugyanis a nyílt forráskódú és az ingyenes szoftverek hívei ellene vannak egy ilyen tartalmú direktívának, miközben a nagy szabadalom tulajdonosok, mint az IBM vagy a Microsoft azt várja a jogalkotóktól, hogy a lehető legszigorúbb szabadalmi irányelvet hozzák meg. Arlene McCarthy a szabadalmi vita jogi bizottságon belüli moderátora a hónap elején jelezte, elnökként nem támogat semmilyen javaslatot, amely nem ismeri el a szoftverek szabadalmaztathatóságát – vagyis eleve nem kíván teret adni az ingyenes szoftverek híveinek. Ha sikerül a június 10-i ülésen megállapodni a szövegről, a parlament június végi plenáris ülésén sor kerülhet a direktíváról történő szavazásra.

A Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesülete több más szervezettel együtt Brüsszelben járt, hogy a helyszínen tiltakozzon a szoftverszabadalmak tervezett európai szabványosítása ellen. A történtekről a Számítástechnika 2003. május 20-án megjelenő nyomtatott kiadásában olvashatunk bővebben.