A bíróság három napon belül dönt arról, hogy átmenetileg le lehet-e venni őssejteket az újszülöttektől. Az úgynevezett őssejt-per első tárgyalása után a minisztérium képviselője úgy vélte: jelenleg pénzt dob ki az ablakon az, aki őssejtet vetet le a kisbabától.

Kakas Péter és felesége három másik párral együtt csatlakozott ahhoz a perhez, amelyet a Sejtbank Kft. és egy házaspár indított miután az Egészségügyi Tudományos Tanács azt állította: a köldökvér-levétel kutatási szakaszban van és nem minősül rutineljárásnak.
Az állásfoglalás óta egyetlen szülészeten sem vettek le csecsemőtől köldökvért. A bíróság három napon belül dönt arról, hogy a jogerős ítéletig végezhetnek e vérvételt a köldökzsinórból az orvosok.

A minisztérium képviselője szerint ez pénzkidobás, mert folyamat ellenőrizetlen, ezért nem lesz orvos, aki szükség esetén ezeket az őssejteket visszaültetné. A Sejtbank Kft-t és a szülőket képviselő ügyvéd szerint a minisztérium sem tudhatja, hogy az orvostudomány mit fog mondani 10 év múlva az őssejtek felhasználásáról. Hidasi Gábor, a család ügyvédje szerint kártérítési perek is várhatóak az ügyben. A minisztérium képviselője szerint azonban nem ért és nem érhet kár senkit, hiszen nem ismernek olyan betegséget, amely kizárólag az őssejttel lenne gyógyítható.