Azok az ausztrál mobilkommunikációs cégek, amelyek lehetővé teszik spam jellegű SMS-ek hálózatukon keresztüli továbbítását, a jövőben 10 millió dolláros büntetéssel számolhatnak.

Az Ausztrál Kommunikációs Hivatal (ACA) által múlt hét végén elfogadott Short Message Service (SMS) Issues Industry Code lényege, hogy büntetéseket helyez kilátásba azok számára, akik kéretlen üzeneteket továbbítanak mobilkészülékekre. Az új rendelet értelmében az ilyen jellegű marketingeszközök alkalmazása csakis abban az esetben engedélyezett, ha az előfizető kifejezetten feliratkozik a szolgáltatásra, valamint, ha bármelyi időpontban lehetősége nyílik az arról történő leiratkozásra.

Az új, meglehetősen szigorú törvény alkotóik szerint igen hatásos lehet, hiszen szemben az e-mailben terjedő spammel, az SMS-ben küldött kéretlen üzenetek csak kivételes esetekben lépnek át országhatárokat, így küldőik felelősségre vonásának lehetősége biztosított. “Nagy előny, hogy a legtöbb SMS helyben keletkezik”, mondta Paul White, az ACA engedélyezési csoportjának vezetője. A szabályokat megszegő operátorokat tevékenységük beszüntetésére, és akár 10 millió dolláros büntetés megfizetésére is kötelezheti a hivatal.

Egyes elemzők szerint az MMS térhódításával párhuzamosan jelentős növekedés várható a vezetéknélküli telefonhálózatokon szétküldött spam mennyiségében, mert a multimédiás üzenetszabvány az eddigieknél több és bővebb lehetőséget biztosít a marketingüzenetek küldői számára is.