Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) figyelmeztető levelet küldött öt amerikai internetezőnek, akiket a szervezet nagyszabású online fájlcserével gyanúsít.

Az öt felhasználóból négy személyazonosságát a Verizon Communications fedte fel a RIAA előtt, miután az internetszolgáltató jogi úton sem tudta megvédeni a fájlcserét folytató internetezőket a lemezkiadók haragjától. Miután a Verizon jogi harca a fájlcserélők személyazonosságának titokban tartásáért eredménytelennek bizonyult, és a bíróság elrendelte az információ kiadását, az ötödik felhasználó személyazonosságát az EarthLink önként megadta a szövetségnek.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége nem kívánja nyilvánosságra hozni az öt felhasználók nevét, és arra sem adott választ, hogy tervez-e jogi lépést a nagyszabású illegális fájlcserével gyanúsított internetezők ellen.

A RIAA korábban csak a fájlcsere szoftverek készítőit, illetve a hálózatok üzemeltetőit vonta felelősségre az illegális zenefájl terjesztés miatt. A szövetség a közelmúltban azonban azokat az egyéni felhasználókat is célba vette, akik nagyszabású fájlcserét folytatnak. A szervezet áprilisban négy fájlcserélő ellen indított pert, akik májusban egy peren kívüli megállapodás keretében beleegyeztek, hogy egyenként mintegy 12 ezer – 17 ezer dolláros kártérítést fizessenek a szövetségnek.

A Verizon sikertelen jogi erőfeszítése a közelmúltban újabb erőt adott a lemezkiadóknak, hogy egyéni felhasználókat is felelősségre vonjanak az illegális online zeneterjesztéssel kapcsolatban.