Az úgynevezett őssejtperben várhatóan hétfőn hirdet elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság (FB).

A felperesek – a Sejtbank Kft. és magánszemélyek – egy januári állásfoglalást vitatnak, amely szerint a köldökzsinórvér levétele emberen végzett tudományos kutatás, ami engedélyköteles.

Az állásfoglalást az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium tanácsadó szerve, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) hozta. Az ETT és a szaktárca egyaránt alperese az eljárásnak.

A köldökzsinórból születéskor levett vérből a felperesek szerint olyan őssejtek nyerhetők, amelyekkel a gyermek későbbi esetleges súlyos betegségei – például a rák, a fehérvérűség vagy az immunhiányos állapot – eredményesen kezelhetők.

A Sejtbank kft. egy külföldi cég alvállalkozójaként foglalkozna a köldökzsinórvér magyarországi levételével és külföldre szállításának megszervezésével, a felperes magánszemélyek pedig a közeljövőben születendő gyermekük őssejtjeit szeretnék biztonságba helyezni.

A mintavétellel kapcsolatos eljárásokért és a 20 évre szóló tárolásért mintegy 300 ezer forintot kért a kft.

Merhala Zoltán ügyvezető korábban az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt egy év alatt mintegy 900 mintát vettek le. A kft. az ETT januári határozata óta felfüggesztette tevékenységét.

Az alperesek álláspontja az, hogy a szakma világszerte megosztott a köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználhatóságáról, klinikai gyakorlat még nincs.

Egy EU-irányelv most készülő tervezete szigorú, részletes szabályozást ír elő az őssejtekkel kapcsolatban, azok kellően ellenőrzött, közösségi célú felhasználása érdekében.

Az FB a felperesek kérésére soron kívül tárgyalja az ügyet.

A felperesek azért kértek gyorsított eljárást, mert úgy vélik, az orvosok azért nem vállalják a köldökzsinórvér levételét mert az nem engedélyezett.

A büntető törvénykönyv szerint pedig az emberen engedély nélkül végzett kutatás bűncselekmény, ami akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az őssejtperben május 25-én tárgyalt először az FB, a június 10-i második tárgyalásra már kitűzték az elsőfokú határozat kihirdetést, ám akkor a Sejtbank kft. módosította keresetét, és levéltitok megsértésének megállapítását is kérte, ezért kellett elhalasztania a döntést július 7-re.

A keresetmódosítás indoka, hogy a kft. korábban levélben tájékoztatta az ETT-t tevékenységéről. A testület a levelet és az arra adott választ közzétette internetes honlapján (http://www.ett.hu/).