Azok az internetezők, akik jogtalanul osztanak meg zeneszámokat számítógépük segítségével, súlyos börtönbüntetéssel lennének sújthatók egy új amerikai törvénytervezet szerint.

A törvénytervezet az eddigi legerőteljesebb kísérlet az illegális online zeneterjesztés megfékezésére, amely a lemezkiadók szerint éves szinten dollármilliárdos bevételkiesést okoz számukra. A John Conyers michigani, és Howard Berman kalifornai republikánus képviselők által elkészített tervezet jelentősen megkönnyítené a jogtalan online fájlcserélők bíróság elé állítását, illetve felelősségrevonását.

A törvény elfogadása óriási sikert jelentene a lemezkiadók számára, akik így könnyűszerrel beperelhetnék a KaZaA, Morpheus, és egyéb P2P hálózatok felhasználóit. A társaságok a közelmúltban bejelentették, hogy felkutatják a kirívóan nagyszabású fájlcserét folytató felhasználókat, és pert indítanak ellenük.

A Conyers-Berman törvénytervezet abból indul ki, hogy minden, az Interneten elérhetővé tett, szerzői jogok által védett tartalmat legalább tíz másik felhasználó szerzi meg jogtalanul, mintegy 2500 dolláros kárt eredményezve ezzel. Az efféle tevékenység ezért súlyos bűncselekménynek minősülne, és akár öt évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel lenne sújtható.

A tervezet szerint törvénytelen lenne a mozifilmek videókamerára történő rögzítése a mozikban, amely a filmek illegális terjesztésének egyik legáltalánosabb kiinduló lépése. “Bár a jelenlegi törvények részben alkalmasak a probléma kezelésére, nem jelentenek elég hatékony megoldást” – mondta Conyers.

A tervezetet támogató képviselők csütörtökön tartottak megbeszélést az üggyel kapcsolatban, a jövő héten pedig egy másik törvénytervezettel összevonva kerül a képviselők elé.