A saját rajongótábora ellen harcoló zeneipar most a szülőket, szobatársakat és nagyszülőket támadja bírósági idézésekkel. A lemezkiadók legújabb kampánya a fájlcserélő hálózatok otthoni felhasználóit vette célba, de gyakran nem a keresett személyeket találják meg.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) már több mint kilencszáz bírósági idézést küldött ki magánszemélyeknek, és az ügyvédek arra számítanak, hogy két hónapon belül több száz pert indíthatnak el. A szerzői jogi törvények szerint a bíróság számonként 750-től 150 000 dollárig terjedő kártérítést ítélhet meg, írta a Washington Post.

A RIAA elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyvédeik az idézések kiküldésekor nem fogják figyelembe venni a személyes körülményeket. Cary Sherman szerint az a lényeg, hogy senkivel se kivételezzenek, és az emberek tudják: ha fájljaikat megosztják másokkal, akkor veszélyben vannak.

A következő hónapokban az amerikai zenerajongók valószínűleg döbbenten fognak szembesülni azzal a ténnyel, hogy bármilyen álnevet használnak a fájlcserélő hálózatokon, a szerzői jogokkal foglalkozó jogászok megtalálhatják őket.

A RIAA csak a felhasználók internetelérése alapján tudja elkezdeni a nyomozást, de ez nem garantálja, hogy végül valóban a keresett személy kapja meg az idézést. Egy családban például az előfizető valószínűleg az egyik szülő, viszont feltételezhető, hogy a fájlokkal a gyermekek kereskednek. Hasonló problémák jelentkezhetnek a több személy által bérelt lakásokban, vagy például az egyetemeken és a kollégiumokban.

Két oktatási intézmény, a Massachusetts Institute of Technology és a Boston College egyszerűen szembeszállt a RIAA keresetével, írta a Wired. A két intézmény összesen négy idézést kapott, amelyben a fájlcserélők személyazonosságának felfedését kérték tőlük, de ezt nem teljesítették, mivel a Családi, Oktatási és Titokszféra Törvény szerint csak a tanuló előzetes figyelmeztetése után tehetik meg. A magánszemélyeket azonban nem védi hasonló törvény, és könnyen előfordulhat, hogy egy ártatlan szülőnek kell felelnie a bíróság előtt a gyermeke tettéért.