Az irodai, számítógépes munkahelyeken igen népszerű a zenei és egyéb fájlok letöltése. A céges számítógépek jelentős részén működik fájlmegosztó szoftver – áll egy friss felmérésben.

Egy kanadai hálózatellenőrző cég, az AssetMetrix által számítógépes rendszerekről készített felmérés szerint a fájlcserélő eszközök mélyen beépültek a vállalati hálózatokba – írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele. Az 560, egyenként 10 és 45 ezer közötti számú alkalmazottat foglalkoztató cég részvételével készített felmérésből kiderül, hogy az olyan P2P-alapú fájlmegosztó szoftvereket, mint például a Kazaa és a Morpheus, a vállalatok 77 százalékánál legalább egyszer telepítették a letölteni vágyó kollégák. A több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató cégek gyakorlatilag mindegyike legalább egy fájlcserélő szoftverrel rendelkezik.

A vállalati technológia kiépítéséért felelős vezetők aggódnak a fájlcserélő alkalmazások jelenlétének lehetséges negatív következményei miatt. A P2P szoftvereken keresztül a vírusok könnyebben befurakodhatnak a vállalati hálózatokba, ráadásul a nagy méretű médiafájlok, például a filmek átmásolása óriási sávszélességet foglalhat le, és ez előre nem tervezett hálózati költségeket jelent a vállalatok számára. Számos olyan cég alakult már, amely a tiltott eszközöket, többek között a fájlcserélő szoftvereket is beazonosító és törlő hálózatirányítási eszközöket kínál. A kutatást végző AssetMetrix például jelenleg egy olyan ingyenes szolgáltatást kínál, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy átvizsgálják a hálózatukat és ellenőrizzék, hányan telepítették P2P alkalmazást, és mekkora tárhelyet foglaltak el multimédiás fájlok letöltésével.