Az újpesti polgármester kedden cáfolta, hogy a kerületi képviselőtestület előző nap türelmi zónát jelölt volna ki, míg a prostituáltak egyesületének jogi képviselője az MTI-nek azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az önkormányzat olyan rendeletet hozott, amelyben “generálisan tiltja” a prostitúciót.

“Semmiféle türelmi zónát nem jelölt ki az önkormányzat” – mondta Derce Tamás polgármester az MTI-nek. A képviselőtestület hétfőn arról hozott rendeletet, hol nem végezhetik tevékenységüket a prostituáltak, tette hozzá a Magyar Hírlap aznapi hírére reagálva. A lap közlése szerint “Újpest önkormányzati testülete elsőként rendeletet hozott arról, hol létesülhet türelmi zóna”.

Mint közölte, a hétfőn elfogadott rendelet meghatározza a tiltott zónákat. Ilyen Újpest teljes belterülete, továbbá a külterületek közül a védettek, mint például a természetvédelmi területek, a lakóépületekhez 300 méternél közelebb fekvők, valamint azok, amelyekre lakóépület építését vagy a belterületbe történő bevonást írja elő a rendezési terv.

Az önkormányzat nem jelölte meg, hol lehet prostitúciót folytatni, a rendelet nem tartalmaz erre vonatkozóan ingatlanjegyzéket – cáfolta a polgármester azt a hírt, amely szerint az MO-s körgyűrű és a 2-es főút környékén 40-50 külterületi telket nevezett volna meg a testület.

A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete súlyosan alkotmánysértőnek tartja az önkormányzat hozzáállását és az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a képviselőtestület olyan rendeletet fogadott el, amely “generálisan tiltja” a prostitúciót – közölte Kárpáti József ügyvéd az MTI-vel. A szervezet jogi képviselője hangsúlyozta, hogy alapvető jogot csak törvény szabályozhat, de rendeletével az önkormányzat “kiüresíti a vonatkozó jogszabályt”, amely legális tevékenységként definiálja a prostitúciót.

Mint hozzátette, ha a kerületek folytatják a törvénysértő gyakorlatot, az egyesület a belügyminiszterhez fordul, illetve megfontolás tárgyává teszi, hogy a miniszterelnökön keresztül próbálja rávenni a belügyi tárca vezetőjét az intézkedésre.