Az amerikai lemezkiadók zenerajongók ellen indított kampánya váratlan akadályba ütközött: egy bírósági határozat szerint két egyetemnek nem kell kiadnia az illegális fájlcserélő szolgáltatásokat használó diákjaiknak a nevét. Az USA zeneipara a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői ellen indított akció sikertelensége után a múlt hónapban a felhasználók ellen kezdeményezett hadjáratot, és már több mint kétezer bírósági idézést küldött ki magánszemélyek ellen.

A Recording Industry Association of America (RIAA) idézést küldött két amerikai egyetemnek, amelyben azt állította, hogy négy diákjuk zenei fájlokat osztott meg számítógépén. Az amerikai lemezkiadók szövetsége azt kérte az oktatási intézményektől, hogy adják ki tanulóik nevét. A Massachusetts Institute of Technology és a Boston College azonban visszautasította ezt a kérést, mivel az idézéseket Washington D.C. egyik bíróságán nyújtották be, és nem Massachusettsben, ahol az intézmények találhatóak.

Az IDG információi szerint Joseph Tauro bíró igazat adott az egyetemeknek, ami komolyan hátráltathatja a RIAA kampányát, mivel elképzelhető, hogy az összes idézést abban az államban kell majd benyújtania, amelyekben a jogsértéseket elkövették. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az újabb kereset benyújtása után az egyetemeknek és az internetszolgáltatóknak nem kell majd felfedniük felhasználóik nevét.

A Verizonnak például júniusban nem tudta megvédeni az illegális fájlcseréléssel vádolt ügyfeleit, mivel az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DMCA) szerint a szerzői jogok tulajdonosai elkérhetik azoknak az ügyfeleknek a nevét, akik szerintük engedélyük nélkül kereskednek a jogvédett tartalommal. Az internetezők jogvédelmével foglalkozó Electronic Frontier Foundation azt kéri az internetszolgáltatóktól, hogy értesítsék ügyfeleiket az adataik kiadásáról. A csoport egy internetes adatbázist is készített, melynek segítségével a felhasználók kideríthetik, hogy a RIAA megszerezte-e nevüket.