A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ORTT Panaszbizottságához fordul a Magyar Televízió (MTV) egy műsorának “törvénytelenségei” miatt – tájékoztatta Semjén Zsolt pártelnök kedden az MTI-t.

A párt véleménye szerint ugyanis az MTV 2003. augusztus 18-án sugárzott egyik műsora “alkalmas volt a katolikus papság elleni gyűlöletkeltésre” – írta Semjén Zsolt egy, az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A műsor szerkesztői “alapvetően sértették meg a kiegyensúlyozottság és a pártatlanság elvét” és magatartásuk “a közösség elleni izgatást megvalósította”, amikor a “közműsorszolgáltató (…) olyan dokumentum létezését állítja, amely valóságtartalmáról nemcsak hogy nem győződött meg, de erre kísérletet sem tett” – írta az országgyűlési képviselő.

A közlemény – ami nem említette a műsor címét – azt is kifogásolta, hogy “a katolikus papsággal kapcsolatban, mint lelkészt mutatták be” a “családja kiirtásáról hírhedtté vált” Pándy Andrást.

Hétfőn az MTV “Hétfő este” című műsora említett egy papok szexuális eltévelyedéseire vonatkozó, évtizedekkel ezelőtti állítólagos pápai utasítást, valamint amerikai papok ilyen jellegű közelmúltbeli botrányait.

A műsor megemlítette a Brüsszelben élő, 76 éves magyar származású egykori protestáns segédlelkészt, Pándy Andrást is, akit hat családtagjának meggyilkolásáért és három lányának megerőszakolásáért 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt egy brüsszeli bíróság.

A KDNP szerint “ez a szerkesztői magatartás beleillik abba a támadássorozatba, amely a katolikus egyházfő ellen irányul, és teszik mindezt azért, mert felemelte a szavát a házasság és a család védelmében.”

“A gyűlöletkeltés ilyen formája megengedhetetlen, függetlenül attól, hogy melyik vallási csoport ellen irányul.”

A párt “minden törvényes eszközt fel kíván használni, hogy a közszolgálati televízió (…) tiszteletben tartsa az emberi jogokat, a vallásszabadságot és a jogállam törvényes rendjét” – áll a dokumentumban.