Az amerikai lemezkiadók szövetségének legújabb ajánlata szerint a fájlcserélők elkerülhetik a pereskedést, ha írásos nyilatkozatban megígérik, hogy törlik a merevlemezükről a kalózmásolatokat és nem töltenek le újakat. A program csak azokra érvényes, akiket még nem perelt be a RIAA, és akik nem pénzért adták tovább a fájlokat.

A Billboard Bulletin zenei újságban nyilvánosságra hozott ajánlattervezet szerint az érintetteknek egy arcképpel ellátott formanyomtatvány aláírásával kellene ígéretet tenniük. Aki a későbbiekben megszegi ezt a megállapodást, azt a RIAA már a szerzői jogok szándékos megsértése miatt fogja beperelni. A RIAA augusztusban több ezer idézést küldött ki az Egyesült Államokban a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak, és az első bírósági tárgyalások a jövő héten fognak elkezdődni.

Tom Lewry ügyvéd szerint a program nem lesz túl sikeres, mivel az emberek nagy része valószínűleg nem szívesen töltené fel a személyes adatait a RIAA adatbázisába. Lewry szerint az emberek nem bíznak a lemezkiadók szövetségében, és ő senkinek sem javasolná a megállapodás aláírására való jelentkezést.

A RIAA tervezett adatgyűjtésére az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet is felfigyelt. Jason Schultz, a szervezet jogi szakértője azért tartja kifogásolhatónak a megállapodást, mert nem világos, hogy a RIAA pontosan mire fogja felhasználni az összegyűjtött adatokat, ráadásul ez a szerződés még nem oldja meg a problémákat. Schultz szerint a RIAA-nak egyébként sincs is joga amnesztiát hirdetni, hiszen a kérdésben szintén érintett dalszövegírókat és zenei kiadókat nem képviseli.