Nem minősül jövedelemnek, ezért mentesül a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól a kismamák utólagosan kifizetendő jövedelempótléka. Erről döntött, szinte egyhangúlag, a parlament hétfői ülésén.

A gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvény – amelyhez nem fogadtak el egyetlen módosító indítványt sem – mindazokra vonatkozik, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között gyermekgondozási segélyben részesültek. A mintegy 300 ezer anyát érintő jogszabály kihirdetése napján lép hatályba.

A döntéshozatalt megelőző vitában az ellenzék továbbra is amellett érvelt: ne csak három évre visszamenőleg, és kamatostul járjon a kismamáknak a jövedelempótlék. Az SZDSZ úgy véli, nem érte hátrány a kismamákat, a kormány azonban ragaszkodik a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntéséhez, miután három, egymást követő kormány közül egyik sem helyezte hatályon kívül a jövedelempótlékról szóló jogszabályt.

“A szigorú legfelsőbb bírósági ítélet következményét vállalja a kormány” – fogalmazott Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki elmondta, az ellenzék indítványa a kormány előterjesztéséhez képest 60 milliárd forint többletet jelentene. A kormány számításai szerint az intézkedés több mint 33 milliárd forintba kerül.

Közölte, az elmaradt jövedelempótlék adómentes, s a szociális ellátásra jogosultságot sem befolyásolja. Az államtitkár hangsúlyozta: a javaslat szerint az érintettek külön kérelem nélkül megkapják az elmaradt jövedelempótlékot a gyest folyósító szervezettől legkésőbb ez év végéig. Amennyiben mégsem, akkor további három hónapig igényelhetik azt.