A szoftveróriás ellen összehangolt pert indítottak azok a kaliforniai felhasználók, akik szerint a Windows operációs rendszer sebezhetősége rendszeres vírustámadásokat eredményez, veszélyeztetve a számítógépes hálózatokat.

A Los Angeles-i Bíróságon indított per szerint a Microsoft piacvezető operációs rendszere számtalan olyan hibát tartalmaz, amely lehetővé teszi a vírus- és hackertámadások indítását a Windows-t alkalmazó felhasználók számítógépei ellen. A felperesek emellett azzal vádolják a világ legnagyobb szoftvercégét, hogy olyan, túlzottan bonyolult biztonsági figyelmeztetéseket ad ki, amelyeket az átlagos felhasználók nem értenek meg, és inkább csak a hackerek számára ad tippeket, hogy miként lehet támadást intézni a védtelen számítógépek ellen.

“Ennek a pernek egyszerűen nincs értelme. A problémát olyan emberek idézik elő, akik bűncselekményt elkövetve vírusokat írnak” – mondta Stacy Brake, a Microsoft egyik szóvivőnője hozzátéve, hogy a társaság együttműködik a rendfenntartó szervekkel a vírusok készítőinek felkutatásában.

A mostani per azonban újból felveti a kérdést, hogy a szoftverek készítőinek felelősséget kell-e vállalniuk az általuk készített szoftverekért oly módon, mint ahogy például az autógyártók felelnek az általuk készített gépjárművek biztonságáért. A szakértők szerint amennyiben a válasz igen, az a jövőben sokkal megbízhatóbb, de ezzel egyidőben jóval drágább, és lassabban fejlődő szoftverekhez fog vezetni.

“Nyilvánvaló, hogy a perbe foglalt problémákért nem vállalhat a Microsoft 100 százalékos felelősséget, de ezzel egyidőben nem is mentesíthető teljesen ezalól” – mondta Bruce Schneier, a Counterpane Internet Security technikai igazgatója.

A napokban indított per egyébként számos pontjában hasonló vádakat fogalmaz meg, mint az a közelmúltban kiadott jelentés, amely szerint a piacvezető Microsoft szoftverek biztonsági hibái az egész Egyesült Államokra veszélyt jelentenek.