A Microsofttal szemben indított szabadalmi perében az eddigiek alapján nyerésre álló Eolas egy olyan új indítványt nyújtott be egy chicagoi bíróságon, amellyel azt szeretné elérni, hogy a redmondi óriás a perek lezárásáig ne hasznosíthassa az általa birtokolt szabadalomban levédett plugin technológiát.

Amennyiben a bíróság helyt ad az Eolas követelésének, úgy a Microsoft kénytelen lesz Internet Explorer böngészőjét azonnali hatállyal levenni weblapjáról, és feltehetőleg a Windows részeként sem terjeszheti azt.

Az Eolas az indítvánnyal azt szeretné elérni, hogy a Microsoft kénytelen legyen tőle licenszelni weboldalakba ágyazott automatikusan betöltődő bővítésekkel kapcsolatos szabadalmát, amelyről a szoftvergyártó egyelőre hallani sem akar. “Az ötlet, hogy fizessünk több, mint 630 millió dollárt azért, hogy megszabaduljunk egyetlen egérkattintástól a weblapok egy kis részén, nem igazán nyűgöz le minket”, nyilatkozta az esettel kapcsolatosan Michael Wallent, a Microsoft szóvivője.

A Microsoft a közelmúltban jelentette be, hogy jelentős változtatásokat tervezett Internet Explorer programjában bevezetni, hogy ilyen módon kerülje el az Eolas szabadalmának megsértését. Szakértők szerint a felperes cég mostani lépése arra kényszerítheti a Microsoftot, hogy az eredetileg tervezett időpontnál jóval előbb, akár heteken belül kiadja módosított böngészőprogramja végleges változatát. A cég honlapján egyébként már elérhető az a béta-fázisú frissítés, amely a tervezett módon változtatja meg az Internet Explorer működését.

A Microsoft természetesen fellebezi az Eolas által indított perben hozott előzetes döntést, valamint az új indítvány megtagadását is szorgalmazza.

További részletek: http://www.prog.hu/news.php?…