Romlottak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tapasztalatai az idegenforgalmi főszezonban végzett vizsgálatok alapján a vendéglátóhelyek, szálláshelyek és utazási irodák esetében – közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) az MTI-vel.

Ezzel szemben javult a helyzet a mutatványos berendezések biztonsági előírásainak betartása során, a tavalyi 60 százalékról az idén 17 százalék alá csökken a jogszabályi előírásoknak nem megfelelően működtetett berendezések száma.

A három hónapos vizsgálatról szóló összefoglaló jelentés szerint az előző évekhez képest nőtt a kifogások aránya e három területen. A nyári időszakban 5.555 ellenőrzést végeztek a fogyasztóvédelmi hivatal munkatársai, 4.109 esetben vendéglátóhelyet vizsgáltak.

Jelentősen nőtt a szankciók száma és a kiszabott bírság összege is. Szabálysértési eljárásban 1.529 bírságot vetettek ki, összesen 51 millió 190 ezer forint értékben. Helyszíni bírságot 331 esetben alkalmaztak, 3 millió 240 ezer forint, fogyasztóvédelmi és minőségvédelmi bírságot 1.962 esetben, több mint 169 millió forint értékben. Az üzletek bezárását 41 esetben kezdeményezték a helyi jegyzőnél.

A megvizsgált vendéglátóhelyek 73 százalékában találtak kifogásolni valót a fogyasztóvédők, az élelmiszerboltok 68 százalékában sértették meg az előírásokat.

A vendéglátás területén magas volt a kifogásolási arány az észak-magyarországi és a dél-alföldi régióban. Az élelmiszer-kereskedelemben a legtöbb problémát Nógrád és Heves megyében tárták fel a területi felügyelők.

A vizsgált vendéglátó és élelmiszerüzletek egy ötödénél lefagyasztották a kész ételeket, illetve alapanyagokat, ami szabálytalan, az üzemeltetők még mindig kevés figyelmet fordítanak az élelmiszer-biztonságra – állapították meg a fogyasztóvédők.

A kereskedelmi szálláshelyek, utazási irodák, idegenvezetők, mutatványos berendezések ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is a legtöbb kifogás az árfeltüntetéssel és a tájékoztatási kötelezettséggel szemben volt. Az idén is előfordult, hogy a külföldi vendégekkel szembeni diszkriminatív kettős ár alkalmazás.

Az idegenforgalmi szolgáltatások ellenőrzésekor az idén is feltártak több jogosulatlan utazásszervező tevékenységet folytató vállalkozást.