Silvio Berlusconi a soros elnöki teendőket ellátó Olaszország kormányfője leszögezte: kormánya nem támogatja, hogy “kompromisszumokkal felhígított” dokumentumot fogadjanak el. Berlusconi azt mondta, hogy a végtelen hosszú egyeztetések helyett szeretnék még december vége előtt bejezni a munkát.

“A készülő európai alkotmány minimum 10-20-30- évre meghatározza a földrész polgárainak életét. Tudnunk kell, hogy hatalmasak az elvárások egész Európában velünk szemben. Azt szeretnénk, hogy Európa a jövőben is a demokrácia és a béke forrása legyen a világon” – mondta Berlusconi.

Az Európai Parlamentben a békesség egyelőre még a készülő alkotmány ügyében is inkább távoli cél, mint állapot. Romano Prodi, a bizottság elnöke élesen elutasította azt a közös spanyol-lengyel álláspontot, hogy 60-ról 66-ra emeljék a döntéshez szükséges „igen” szavazatokat képviselő országok lakosságának arányát.

“A leghatározottabban elutasítom a javaslatot, nehogy a jövőben bármilyen kisebbség megtorpedózhassa az európai szintű kezdeményezéseket és az egész uniót zátonyra futtassa. Nem szabad megváltoztatnunk az alkotmányozó konventben már kidolgozott, kényes egyensúlyt” – fogalmazott Prodi.

Az Európai Parlament folyosóin egyre jobban terjed az a javaslat, hogy a készülő európai alkotmányról tartsanak népszavazást minden tagállamban. Ezt nem minden országa alkotmánya írja elő. Ha a javaslatot elfogadják, az már Magyarországot is érintheti, hiszen a népszavazást az alkotmányról jövő év május 9-én, már a csatlakozás után tartanák.