A szoftveróriás szerdán Brüsszelben tett még egy utolsó kísérletet, hogy meggyőzze az európai versenyhatóságokat, nem sértették meg az uniós trösztellenes törvényeket.

zárt ajtók mögött folyó meghallgatáson résztvevő riválisok szerint a Microsoft képviselőinek kemény harcot kellett folytatnia, hiszen az EU már augusztusban kijelentette, meggyőződésük, hogy a cég továbbra is visszaél a Windows dominanciájával, még az után is, hogy tavaly egy hasonló ügyben megegyezésre jutott az amerikai versenyhatóságokkal. Az Európai Bizottság két konkrét argumentumból indul ki: egyrészt, úgy látja, hogy a Microsoft a Windows monopolhelyzetére támaszkodva kiszorítja versenytársait a médialejátszó szoftverek piacáról, másrészt ugyanezt teszi a kisebb hálózatokhoz készült szerverszoftverek piacán is. Előbbi kapcsán a bizottság a RealNetworks Real One Player és az Apple QuickTime médialejátszó szoftverének háttérbe szorítását emelte ki, utóbbi kapcsán pedig azt, hogy a Windows kód fontos elemeinek visszatartásával megakadályozta, hogy a rivális gyártók belépő szintű szerverszoftverei együtt tudjanak működni a Windows-zal. A Microsoft jogászai mindkét kérésre azonos időt szántak, s lényegében megismételték a bizottságnak írásban eljuttatott érveiket, miszerint a Media Player természetes része a Windows operációs rendszernek, így összekapcsolásuk növeli a hatékonyságot.

A szerver kérdéssel kapcsolatban pedig az volt a stratégiájuk, hogy megpróbálták kiszélesíteni a szerverszoftver piac meghatározását az összes kiszolgálóra. Ha ezt sikerül keresztülverniük, akkor a bizottságnak nehezebb lesz bizonyítania, hogy a cég kiterjesztette PC dominanciáját a szerverszoftver piacra is. Az IDC szerint a Microsoft az idei második negyedévben a 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverszoftverek uniós piacán 55 százalékos részesedéssel bírt, míg ugyanebben az időszakban a teljes szerverszoftver piaci részesedése csupán 24 százalékos volt. A megfigyelők szerint a szerdai meghallgatás nyugodt légkörben zajlott, “nem voltak teátrális jelenetek, csupán egy csillogó-villogó prezentáció”, melynek célja az volt, hogy a Microsoft “megpróbálja összezavarni a versenyhatóságok képviselőit azzal, hogy bonyolultabbnak állítja be az ügyet, mint amilyen az valójában”, fogalmazott Thomas Vinje, a Microsoft régi ellenfelének, a Számítógépes és Kommunikációs Ipari Szövetségnek (CCIA) jogi képviselője.