Azoknak a vállalkozóknak, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni, ezt december 22-ig kell jelezniük az adóhivatal felé. A bejelentkezéshez szükséges nyomtatvány az adóhivatal internetes honlapjáról is letölthető csütörtöktől.

Szintén december 22-ig kell jelezni, ha valaki jövőre már nem akar átalány alapján adót fizetni, vagy valamiért nem felel meg a hatályos törvényi előírásnak.

Az idén elfogadott módosításokkal az eva választásának éves bevételi határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedik. Így az is bejelentkezhet jövőre eva-adóalanynak, akinek árbevétele 2003-ban meghaladja a 15 millió forintot, de nem haladja meg a 25 milliót. Aki viszont jelenleg az eva hatálya alá tartozik és árbevétele meghaladja a 15 millió forintot, az az idén attól az időponttól kezdve nem adózhat az eva szerint, jövőre viszont ismét bejelentkezhet az átalányadózásra.

Ugyanakkor ebben az esetben is december 22-ig nyilatkozni kell. A hatályos törvény december 20-i dátummal jelöli meg a bejelentkezés utolsó határidejét. Ez az időpont jogvesztő, vagyis utólagos jelentkezést nem lehet benyújtani. Az idén december 20-a szombatra esik, ezért az ezt követő hétfőn is be lehet adni a jelentkezési lapot.

A változásoknak köszönhetően azoknak az evás vállalkozóknak, akik az adónem szabályainak továbbra is megfelelnek és eva-alanyok akarnak maradni, nem kell ezt minden évben jelezniük a hivatal felé.