A világ nagy része számára a Microsoft kifejezés egyetlen dolgot, az amerikai szoftvercég nevét jelenti. Ausztráliában azonban a márkanevet jogosan használhatja egy kis cég is, amely párnákat és pehelypaplanokat gyárt.

A Melbourne egyik elővárosában működő Purax Feather Holdings alapítása 1934-ben történt. A cég a márkanévre 1991. november 7-én nyújtotta be az igényét, 1995 nyarán pedig bejegyezték azt számára. “A non-allergén poliészter Microsoft szövet garantálja önnek a kényelmes éjszakai pihenést”, közli a cég a terméket leíró weboldalon.

A Microsoft 1995 szeptemberében szólalt fel az ausztrál márkavédelmi hivatalnál. Beadványát 1997-ben elutasították, így a 4 millió ausztrál dolláros (643 millió forintos) éves forgalmú Purax mind a mai napig háborítatlanul használhatja a nevet egy sor termékénél, emlékeztet az SMH ausztrál híroldal.

Ausztráliában 44 különböző osztályba sorolják a védjegyeket, ebből 34 vonatkozik termékekre, 10 pedig szolgáltatásokra. A szoftvercég a 9-es osztályban, azaz számítógépek és szoftvertermékek közé jegyeztette be saját védjegyét.

1997. augusztus 11-én a védjegyoltalmi hivatal a határozatában megállapította, hogy a Purax ellen felszólaló Microsoft nem tudta igazolni, hogy bármilyen gyakorlata volna a szteppelő-, tömő- és töltőanyagok területén. Arra sem nyújtott be semmilyen igazolást, hogy a márkanevet bejegyző cég bármilyen csalást követett volna el a Microsoft nevet használva.

Ian Forno márkavédelmi biztos azt sem tudta elfogadni, hogy a fogyasztókat megtévesztené vagy megzavarná az azonos márkjelzés. A szóban forgó két termék semmiképpen sem keverhető össze. Így az sem fogadható el, hogy a paplankészítő cég jogtalan előnyre tenne szert a név használatával, állapította meg a biztos.