A Microsoft olyan szabványbeadványokat terjesztett be, melyek alapján az XML technológiával készült fájlokat a jövőben nem tudnák kezelni a vállalattól független alkalmazások, ezzel valószínűleg automatikusan elsorvadnának a rivális irodai alkalmazások.

Az Új-Zélandon és az Európai Unióban beadott kérelmek a rohamosan terjedő, eddig szabadon használt XML (Extensible Markup Language) formátumot Microsoft monopóliummá tennék, arra hivatkozva, hogy a rendszert a szoftveróriás fejlesztette ki.

Az XML az Office 2003 megjelenésekor került leginkább reflektorfénybe, mivel a Microsoft ezzel az újdonsággal próbálta meggyőzni a felhasználókat a frissítés szükségszerűségéről. Itt leginkább szöveges dokumentumok XML formátumú tárolásáról van szó, ez a megoldás megkönnyíti a vállalati adatbázisokban a nyilvántartást és az adatkezelést. A bejelentés azért rendkívül fontos, mert szinte az összes versenytárs office programot érinti, melyek hiába ingyenesek, mint például a Sun szoftvere, kieshetnek a versenyből, hiszen nem lehetne velük megnyitni újabb Microsoft Office dokumentumokat.