Akár a műhibaperek alatt is perdöntőek lehetnek azok az új, különböző betegségek gyógyításának a módját lépésről lépésre meghatározó szakmai protokollok, amelyeket ma jelentet meg az Egészségügyi Minisztérium. Egyelőre hetvenkét ilyen szakmai irányelv készült el, de a minisztérium tervei szerint év végéig még egyszer ennyit fogadhatnak el.

Az útmutatókkal – amelyek a kormány egészségügyre vonatkozó huszonegy lépés ígéretei között is szerepeltek – a minisztérium célja az, hogy az ország minden egészségügyi intézményében ugyanúgy lássák el a betegeket. Az irányelvek szabályozzák, hogy egy-egy betegség terápiájánál milyen típusú gyógyszert kell elsőként kipróbálni, milyen kivizsgálásokra szükséges küldeni a pácienst.

Rácz Jenő szakminiszter szerint a protokollok bizonyos esetekben a műhibaperektől is megvédhetik az intézményeket. Ha a kórház bizonyítani tudja, hogy az irányelvnek megfelelően járt el, nem lehet megvádolni. A protokoll ugyanakkor nem jogszabály: egyedi esetben el lehet térni az előírástól, ha indokolt, ám azt dokumentálni kell.

Az útmutatók szükségességét már az 1997-es egészségügyi törvény is leírja: az ellátásnál érvényesülnie kell az orvostudomány mindenkori állását tükröző és bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek és módszertani levelek ajánlásainak. Útmutatók eddig is léteztek, ám ezek nem voltak országosan egységesek.

A szaktárca azt szeretné elérni, hogy a jövő év végére az összes betegség hetvenöt százalékára legyen új irányelv. A protokollok betartását a most felálló szakfelügyeleti rendszer segítségével ellenőrizhetik.