Nem kezdi meg működését az európai diplomáciai szolgálat, amíg nincs Európai Alkotmány – írta a Tanács egy brit parlamenti képviselő írásos kérdésére.

Az Alkotmány francia és holland elutasítása után szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a szerződés egyes részeit „kimentik”, így azok az alapszerződés ratifikációja nélkül is létrejöhetnek. Elemzések rámutattak az EU külügyminiszteri poszt és a diplomáciai szolgálat a ratifikáció nélkül is megvalósítható lehet. A szolgálat előkészítése már gőzerővel folyt, hiszen az eredeti forgatókönyv szerint az Alkotmány ratifikációs folyamata 2006 novemberében lezárult volna.

A külügyminiszter és a diplomáciai szolgálat feladata az EU külkapcsolatainak egységes kezelése lenne, és ez a testület felügyelné a jelenleg az Európai Bizottság alá tartozó, több mint 120 harmadik országban működő delegációt is.

Az EUobserver internetes portál szerint a brit képviselő kérdésre a Tanács válaszában kifejtette: a külkapcsolatokkal foglalkozó szolgálat az Európai Alkotmányszerződésben szerepel, ezért csak akkor kezdi majd meg működését, ha az alapszerződés hatályba lép.