Az Európai Bizottság tegnap a tagállamokat megelőzve közzétette saját elképzelését az adatőrzésről, amely intézkedés az EU terrorizmus elleni intézkedéscsomagjának része lenne. A javaslat szerint a telefonhívások adatait egy évig, az e-mailek adatait fél évig őriznék.

Franco Frattini szerdán (2005. szeptember 21.) mutatta be az EU terrorizmus elleni intézkedéscsomagját. A terv szerint a hívó és a fogadó fél telefonszámait egy évig, az e-mailek IP címeit fél évig őriznék, ám a beszélgetések, illetve levelezések konkrét tartalmának megőrzéséről nincs szó. Az adatőrzés a weboldalakra nem terjedne ki.

Frattini szerint az adatokat kizárólag a terrorizmus és egyéb bűncselekmények felderítésére lehetne használni. Jelenleg a tagállamok többsége nem kötelezi a telekommunikációs szolgáltatókat az adatok megőrzésére.

Az Európai Parlament egyes képviselői és emberi jogi csoportok azonban ellenzik a lépést, mert az intézkedés sértheti az állampolgári és a személyiségi jogokat.

Az Európai Bizottság javaslatát azután terjesztették elő, hogy a tagállamok már megegyeztek: keret-megállapodást kötnek az adatőrzésről. Eszerint a verzió szerint azonban minden adatot egy évig őriznének, amelyet akár négy évvel is meg lehetne hosszabbítani. Az Európai Bizottság azonban megkérdőjelezi a Tanács tervét, mert az teljesen kihagyja a döntéshozatalból az Európai Parlamentet.