Változások a földhivatalnál: az illetékből díj lett, rendelésre SMS-t kaphatunk, és személyi igazolványunkat mindenképpen magunkkal kell vinni.

A lakásmaffia elleni küzdelem motiválta a földhivatali változtatásokat. Ilyen például az a szabály, hogy az idén már kötelező elkérni a személyes adatokat, ha valaki bele akar tekinteni egy tulajdoni lapba – eddig ez elkérhető volt. Teljesen mindegy, hogy valaki másolatot, hiteles másolatot kér, vagy csak betekintést – e három csak az árazásban tér el.

Hasonló indíttatásból hozták létre az SMS-küldő rendszert is: ha valami rákerül egy tulajdoni lapra, a tulajdonost szöveges üzenetben értesítik. A szolgáltatást előre meg kell rendelni az ügyfélszolgálatokon.

Kérdés persze, hogy ez mennyiben akadályozza meg a visszaéléseket. Az esetek túlnyomó többségében ugyanis nem titokban elkövetett ügyletekről van szó. Jellemzően a tulajdonos maga is tehet arról, ha eladják a feje fölül a lakását. Például nem tanulmányozza át tüzetesen a szerződést, meglehet, amit aláír, az nem kölcsönadás, hanem adásvétel. Ilyenkor vajmi keveset ér az SMS.

Ráadásul a tulajdonos hiába ágál például az ellen, hogy valakinek a tulajdonjoga széljegyre kerül, nem lehet onnan egyszerűen kiradírozni, csak bírósági eljárás után. Emellett minden érintett határozatot kap arról, ha változik valami a tulajdoni lapján – például eladják a lakását –, vagyis mindenképpen megtudja a tulajdonos, ha történt valami.

Azzal a néhány nappal pedig, amit az SMS és a határozat kézhez vétele között eltelik, semmit sem nyer az ember.
Ha a személyi azonosítás gördülékenyen működik – a Belügyminisztérium adatfeldolgozóját be tudják kapcsolni a rendszerbe – annyit biztosan ki lehet majd szűrni, ha valaki hamis papírokkal állít be, vagy lopott okmányok adatait tüntetné fel egy szerződésben (azt viszont nem, ha egy személyi igazolvánnyal rendelkező hajléktalant kérnek meg erre-arra).

A földhivatal internetes információs rendszerét, a Takarnetet az ügyvédek és a közjegyzők mellett már az okmányirodákban is lehet használni. A szélesítés mellett azonban adminisztratív szempontból szigorodott a rendszer. Az ingatlan-nyilvántartási kérelmeket ugyanis csak a megfelelő formanyomtatványokkal lehet kikérni.