Késhegyre menő harcot vívnak a szombathelyi magánbörtön megépítésének és tizenöt évre szóló üzemeltetésének jogáért az építőipar nagyágyúi. Nem véletlenül: a “rabtartás” a világ sok táján jövedelmező üzlet, ám súlyos visszaélések is vannak szép számmal.

Még mindig várat magára a szombathelyi hétszáz fős, magántőke bevonásával épülő börtön tenderének az eredményhirdetése. Tavaly júniusban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) bírálóbizottsága egyszer már eredménytelennek minősítette a tendert, és a másodszor kiírt pályázatra jelentkező öt konzorcium közül is nehezen tudja kiválasztani a győztest. A versenyben lévő pályázók a Magyar Hírlap értesülése szerint az OTP Ingatlan Rt.–Hérosz–Magyar Építő Rt. konzorciuma, a KÉSZ–Maszer Rt., valamint a Future FM–ZÁÉV Rt. párosa és az egyedül induló Wallis Ingatlan Rt. és a Kipszer Zrt. A BVOP a napokban is tárgyal a pályázókkal, akiknek máig kellett egy újabb, finomított ajánlattal előrukkolniuk. “A BVOP felkészült és kemény tárgyalópartner, a vita főleg az árakról és a határidőkről folyik” – mondta a Magyar Hírlapnak Árvai István, a tiszalöki börtöntenderen győztes KÉSZ Kft. kommunikációs vezetője.

A nyertes feladata a szombathelyi laktanyaingatlan, a Savaria Kiképző Központ átépítése és egy hétszáz fogvatartottal és 350 fős személyzettel működő büntetés-végrehajtási intézet üzemeltetése lenne. Ebben a karbantartáson túl benne van az elítéltek étkeztetése és foglalkoztatása is. Az épületet 2007 júniusáig kell átadni.

A másik, szintén jövő júniusban avatandó privát börtönnek, a tiszalökinek az alapkövét márciusban rakták le. A luxusbörtönnek is titulált épületben kondicionálóterem, tízezer kötetes könyvtár, tornaterem, stúdió és a raboknak tízféle diétás koszt is lesz. Az intézmény 7,1 milliárd forintos beruházással épül, és működtetéséért 15 esztendőn át évi 1,7 milliárd forintot fizet a BVOP a KÉSZ-nek. Az összeg követi az inflációt, de a BVOP rendszeresen ellenőrzi a szolgáltatás színvonalát, és jogában áll – akár lefelé is – módosítani a díjat. A pénzből a KÉSZ-nek az épület karbantartásán túl a különböző szolgáltatásokat, így az étkeztetést, az orvosi és pszichológiai ellátást is ki kell gazdálkodnia, emellett munkalehetőséget kell adnia az elítélteknek. A rabok őrzését és szállítását, vagyis a klasszikus büntetés-végrehajtási feladatokat azonban továbbra is a BVOP végzi.

“Hosszú távon megéri majd az intézmény üzemeltetése, ráfizetésre nem számítunk, bár ez a cégünk üzleti kockázata” – mondta a jövőről Árvai. Nyereségre egyébként a cég az üzemeltetésen való spórolásból és a rabok foglalkoztatásából (nekik a mindenkori minimálbér egyharmadát kell kifizetni) számíthat. Emellett az épület is a KÉSZ tulajdonában marad, amelyet a 15 esztendős licenc lejárta után akár el is adhat, például a BVOP-nak.