Az EU-jogszabályok nem terjedhetnek ki a dohányosok hátrányos megkülönböztetésére: mégsincs tehát diszkriminációnak kitéve ez a kisebbség.

Félreértés azt állítani, mint ahogy a médiában néhol szerepelt, hogy az EU zöld utat enged annak, hogy állásra való jelentkezésnél dohányosokat e szokásuk miatt utasítsanak el, vagy úgy véli, a dohányosok hátrányos megkülönböztetése rendben van, illetve megengedi a dohányosok hátrányos megkülönböztetését.

Senki sem zárható el a lehetőségektől

Amint az Európai Unió Alapjogi Chartájában is olvasható, az EU a hátrányos megkülönböztetés minden formáját ellenzi. Az Unió szabályai szerint az embereket képességeik és végzettségük alapján kell foglalkoztatni, és semmilyen oknál fogva nem szabad eleve elzárni őket képességeik bizonyításának lehetőségétől.
Bármilyen hátrányos megkülönböztetés, amely az említett EU-jogalkotás hatáskörén kívül esik, a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Jóllehet a dohányosok és a nem dohányzók egészségének védelme érdekében a Bizottság támogatja a munkahelyi füstmentes környezetet, a Bizottság erősen kételkedik abban, hogy a dohányosok hátrányos megkülönböztetése politikailag elfogadható. A dohányfüggőség (és az esetleges munkahelyi következmények) kezelésének minden bizonnyal nem ez a legmegfelelőbb módja.

A Bizottság nem különbözteti meg hátrányosan a dohányosokat, ugyanakkor füstmentes munkahelyet biztosít, és igyekszik a dohányzásról való leszokásban segítséget nyújtani a dohányosoknak.

A magyar munkaadók toleránsak

“A munkáltatók között csak elvétve akad, aki kiköti: nemdohányzó pályázóval kívánja betölteni az állást. Körülbelül száz foglalkoztatóból egy fordul hozzánk ilyen jellegű kéréssel. A munkáltatók általában nem is említik a dohányzás-nemdohányzás problémát. Megbízóink egyáltalán nem ragaszkodnak ahhoz, hogy az interjúkon a jelöltektől megkérdezzük: cigarettáznak-e vagy sem. Az gyakrabban fordul elő, hogy a pályázók azért mondanak fel, mert nem bírják elviselni az állandó cigarettafüstöt maguk körül” – számolt be Balázsy Krisztina, a Grafton fejvadász cég vezető tanácsadója, aki az álláskeresőknek azért azt tanácsolja, ne hangoztassák az állásinterjún, ha dohányoznak.

Nyugat-Európában egyébként van példa arra, hogy egy cég nyíltan felvállalja a füstölők elutasítását. A világszervezetek közül egyébként a WHO (World Heath Organization) december óta nem vesz fel dohányos munkatársat.