Gyakorlatilag elölről kezdődhet a három éve húzódó Djindjic-per, miután meglepetésszerűen lemondott a bírói testület elnöke. A két fővádlott ártatlannak vallja magát.

Újabb váratlan fordulat hátráltatja az évszázad perének kikiáltott tárgyalás befejezését a belgrádi különleges bíróságon, ahol a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök ellen 2003. április 12-én végrehajtott merénylet feltételezett elkövetőit vonják felelősségre. Az üggyel megbízott Marko Kljajevic bíró meglehetősen zavaros körülmények között benyújtotta lemondását, és ezzel az egész eljárás visszakerült a kezdőpontra.

A bírói testület újonnan kinevezett elnöke, Nata Mesarovic tegnap újból felolvastatta a vádiratot, majd felvonult a két fővádlott, Milorad Ulemek Legija és Zvezdan Jovanovic, és mindent tagadott. Jovanovic visszavonta a vizsgálat során tett vallomását, amelyben elismerte, hogy ő adta le a halálos lövést a kormányfőre, mert meg akarta akadályozni, hogy a Milosevic-rezsim halálosztagának tagjait, az úgynevezett vörössapkásokat kiadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Bár magát a bizonyítási eljárást nem fogják megismételni, és a tanúvallomásokat is csak felolvassák, az egész per bizonyosan elhúzódik, és kétséges, hogy az év végig meghozzák-e az ítéletet, ahogyan tervezték. A vádlottak védői nyilvánvaló időhúzásból azt követelik, hogy addig ne folytatódjon a tárgyalás, amíg a bírói testület új tagjai nem tanulmányozták át az egész peranyagot.

A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajló per eddig is már többször megszakadt, két tanút pedig meggyilkoltak. A bírósággal együttműködő egyik védett tanú, Ljubisa Buha a napokban elhagyta az országot, mert a zimonyi klán még szökésben levő tagjai állítólag őt is likvidálni akarják. A sajtó azt sejteti, hogy Kljajevic bírót is megfenyegették, és azért mondott le. Általános vélemény szerint Zoran Djindjicnek azért kellett meghalnia, mert kiadta Hágának Slobodan Milosevicet.