Hét jelölt pályázik az ENSZ főtitkári posztjára, közülük Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter a legesélyesebb.

Kofi Annan jelenlegi főtitkár második ötéves mandátuma december 31-én lejár. Bár tíz év alatt sokat beszélt a világszervezet reformjáról, ebben a tekintetben semmit nem ért el. John Bolton amerikai ENSZnagykövet értésre adta: Washington professzionális hivatalnokot, igazi menedzsert akar az ENSZ élén látni, nem pedig hiperaktív karrierdiplomatát, aki mindenbe belekotyog. Az Egyesült Államoknak nincs kedvenc jelöltje – mondta Bolton, de cseppet sem titkolta, hogy Ban Ki Mun a választottja.

Rajta kívül a jelöltek között van Jordánia ENSZ-nagykövete, Zeid al-Huszein, valamint India, Thaiföld, Srí Lanka és Afganisztán egy-egy képviselője – mindegyikük hivatásos politikus vagy diplomata. Közöttük is kakukktojás Vaira Vike-Freiberga, Lettország elnöke, aki eleve esélytelen: a Biztonsági Tanácsban vétójoggal rendelkező Oroszországnak és Kínának elfogadhatatlan.

Az ENSZ alapokmánya szerint a tizenöt tagú BT tesz javaslatot a főtitkár személyére. Ráadásul az ENSZ úgynevezett szokásjoga alapján – a szentnek tekintett “rotáció” nevében – most Ázsián a sor, hogy főtitkárt jelöljön. A BT eddig két próbaszavazást tartott, s az utolsón a dél-koreai Ban Ki Mun 14 voksot kapott. Lapzártánk után újabb próbavoksolást tartottak, de a sorsdöntő – még mindig nem végleges – próbaszavazás hétfőn lesz. Akkor a BT vétójoggal rendelkező öt tagállama már színes cédulával szavaz a jelöltekről: ha csak egy cédula is (az öt közül) kirí színével a nemleges szavazatok közül, a jelölt veszített.

Az ENSZ tizenöt-húsz éve nem találja helyét a világban. Ez nem elsősorban a főtitkárok hibája, de szerepük lényeges, hogy a 192 tagállam konszenzusra jusson. Most még az sem biztos, hogy a BT vétójoggal rendelkező öt tagállama egyetértésre jut Ban Ki Mun személyében.