Annak ellenére, hogy már 2002 óta hatályos a kéretlen levélszemét visszaszorításának eszközeit meghatározó irányelv, az Európai Unió államai nem teszik meg a szükséges lépéseket a spam-ek visszaszorítása érdekében.

A Bizottságot nyugtalanítja, hogy statisztikai adatok szerint az internetes levélforgalom négyötöde spam, de kevés vagy semmi sem történik a tagállamokban a folyamat megállítására.

A vonatkozó 2002-ben elfogadott irányelvet a tagállamok nem alkalmazzák, ezért a Bizottság ezen a héten várhatóan felszólítja őket, hogy foglalkozzanak többet a kérdéssel. Az Unió központi szerve különösen a tárgyban indult eljárások hiányát és az érintett (tagállami és uniós) szervek együttműködését hiányolja.

A Bizottság szerint „a kéretlen levélszemét különböző típusai aláássák az információs társadalomba vetett bizalmat. Az Európai Unió égisze alatt indult kezdeményezések egyelőre elégtelennek bizonyultak a folyamat megfékezésére.”

Szakértők szerint a Bizottság a jelenlegi szabályozási rendszer átalakítását tervezi, ennek első lépése a tagállamok passzivitásának kifogásolása.