Ezen a héten az Európai Bizottság elnöke Washingtonba utazik, ahol George Bush-al találkozik. A testület szerdán teszi közzé az energiapolitikáról szóló átfogó jelentését és bemutatkozik a német elnökség is.

Az Európai Bizottság elnöke hétfőn (2007. január 8.) az amerikai fővárosba látogat, ahol George Bush, elnökkel találkozik. Jose Manuel Barroso-t Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért és Peter Mandelson, kereskedelmért felelős biztos kíséri el. A találkozó fő témája a Dohai kereskedelmi tárgyalások megrekedése és a klímaváltozás lesznek. A találkozón szó lesz az energiabiztonságról, valamint a Közel-Keletről is.

Mandelson szerint a találkozó lehetőséget biztosít arra, hogy a két fő partner újraélessze az elakadt tárgyalásokat. José Manuel Barroso megpróbál majd engedményeket kicsikarni Amerikától, s hangsúlyozza, hogy a megoldás kulcsa Washington kezében van. A tárgyalások tavaly nyáron, a mezőgazdasági támogatások miatt szakadtak meg. A dohai fordulóban a WTO tagállamai a világgazdaság növekedésének felgyorsítását és a szegénység leküzdését tűzték ki célul, mely eredményeket a mezőgazdaság, az ipar és a szolgáltatások liberalizálásával szerettek volna elérni.

Az Európai Bizottság kedden (2007. január 9.) Berlinbe látogat, ahol a német kormány tagjaival találkozik. Németország 2007. január 1-jén vette át a soros elnöki teendőket Finnországtól.

Szerdán (2007. január 10.) teszi közzé a Bizottság a régóta várt, az energiáról szóló jelentését, amely a közös energiapolitikáról folyatatott vita alapját képezi majd. A tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei márciusban ülnek majd össze. A tanulmány foglalkozik a megújuló energiákkal, a belső gáz- és villamosenergia-piaccal, a fosszilis tüzelőanyagokkal, a nukleáris technológiákkal és az energia-infrastruktúrával is.

Az Európai Parlament ezen a héten folytatja a tárgyalásokat a jövő héten sorra kerülő parlamenti elnökválasztásról.