Az Európai Parlament jelentésében éles kritikával illeti a horvát igazságügyi- és adminisztratív reformot, valamint a háborús bűnösök ügyének kezelését. Zágráb közben a dokumentum hangvételének enyhítéséért lobbizik.

A hatoldalas jelentést, amelyről a külügyi bizottság még ebben a hónapban szavaz Hannes Swoboda osztrák képviselő jegyzi. A dokumentum szerint a háborús bűnösök elítélését még mindig aláássa, hogy a horvátok a konfliktusban játszott saját szerepüket egész másként ítélik meg. A jelentés helyteleníti, hogy a horvát kormány felajánlotta, hogy fizeti a 2005-ben elfogott Ante Gotovina tábornok és más vádlottak védőügyvédjeinek díját.

A tervezet szerint a képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy az átláthatóságot biztosító reformok a következő választások utánra halasztódtak és felszólítja a horvát igazságügyi minisztert, hogy tegyen azonnali lépéseket a bíróságok számának csökkentésére és azok hatékonyságának növelésére. A szöveg szerint Horvátországnak komolyabban kell vennie a versenyképes piacgazdaság kialakításához vezető reformokat és békés megoldást kell találnia a Szlovéniával fennálló határvitára. A jelentéstevő aggodalmát fejezte ki a horvát EU-csatlakozás lakossági támogatottsága miatt is.

A horvátok a jelentés ellensúlyozására saját dokumentumot adtak ki, mellyel megkeresték a bizottság tagjait. A szöveg szerint Zágráb a katonák alacsony jövedelme miatt ajánlotta fel Gotovina – és a többi horvát tábornok – védésének kifizetését.

Az EU csatlakozás támogatottság a horvátok szerint jelenleg 53 százalék és növekvő tendenciát mutat.

A kritikus jelentés ellenére Horvátországnak számos támogatója van a Parlamentben, főleg az Európai Néppártban, amelynek a horvát kormánypárt is tagja. Elmar Brok például úgy nyilatkozott, hogy semmilyen problémát nem lát a horvát felkészüléssel kapcsolatban.