Négy balkáni állam írta alá azt a megállapodást, amely szerint az aláíró államok polgárai olcsóbban juthatnak hozzá a schengeni vízumhoz. Szerbiával egyelőre nem fejeződtek be a tárgyalások.

Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró a hét végén (2006. április 13-14.) írta alá a megállapodást a dél-kelet európai bel- és igazságügyi miniszterek ülésén. A dokumentum szerint a négy ország állampolgárai 35 eurót fizetnek majd a schengeni vízumért a múlt évben megállapított 60 euró helyett. Az üzletemberek, diákok és újságírók könnyített eljárással juthatnak hozzá a belépési okmányokhoz, míg diplomatáknak nem lesz szüksége vízumra a schengeni övezetbe való belépéshez.

A balkáni országok nem alkalmaznak viszonosságot, az EU állampolgároknak továbbra sem kell vízum a beutazáshoz.

A megállapodás részét képezik az ún. „újrabefogadási egyezmények” is, amelyek arra kötelezik az aláíró államokat, hogy visszafogadják illegálisan az EU-ban tartózkodó és kitoloncolt állampolgáraikat, valamint azokat a külföldieket, akik az adott országból utaztak be az EU-ba.

Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos szerint a megállapodások mérföldkövet jelentenek, és világosan mutatják az EU és a balkáni országok közötti fejlődő és egyre szorosabb együttműködést. A vízumszabályok enyhítésével az EU arra törekszik, hogy a stabilizációs és reformfolyamatok tovább erősödjenek a Balkánon.

A megállapodást azonban nem írta még alá Szerbia, amely együtt kezdte a tárgyalásokat a többi balkáni országgal. A megbeszélések Belgráddal azért nem zárultak még le, mert Szerbia nem fogadta el, hogy az EU tagállamok azokat a külföldi, illegális bevándorlókat is visszatoloncolhassák az országba, akik Szerbiából léptek az EU területére. Olli Rehn bővítési biztos sajnálatát fejezte ki, hogy Szerbia nem írta alá a megállapodást, ám reményét fejezte ki, hogy a problémák csak technikai jellegűek, amelyek hamar megoldhatók.

Magyarország 2008. január elsején csatlakozhat a schengeni övezethez, a légiforgalomban pedig a nyári menetrend kezdetén vezethetik be a rendszert.