Az Giuliano Amato volt olasz miniszterelnök vezette, politikusokból álló csoport már elő is állt az Alkotmány rövidített változatával, amellyel a tagországok közötti konszenzus alapját próbálja megteremteni.

Az Amato-csoportként ismertté vált társaság, amelynek több volt miniszterelnök és két jelenlegi biztos is tagja megszabadította az elutasított alapszerződés szövegét az alkotmányos elemektől – például az EU jelképeiről szóló résztől és a kereszténységet végül nem említő preambulumtól – és egy jogi erővel bíró bekezdésre rövidítette az alapvető jogok kartáját. A csoport tagjai szerint az sem baj, ha az EU külügyminiszterének más titulusa lesz majd. A dokumentum lényeges elemei azonban megmaradtak.

Az Amato-csoport szövege 70 cikkelyt (12 800 szót) és két csatolt jegyzőkönyvet tartalmaz, amelyek közül az egyik az intézményi változásokat, a másik a közösségi politikák újításait tartalmazza. Az eredeti alapszerződés 448 cikkelyt tartalmazott és 63 ezer szóból állt.

A lerövidített szöveg az eredeti dokumentum harmadik részéből csak az újításokat vette át, s az előző alapszerződéseket lényegében összefogó részeket külön jegyzőkönyvekbe foglalja. A két csatolt jegyzőkönyv a jelenleg hatályban lévő, az Európai Uniót létrehozó, valamint az Európai Közösséget létrehozó szerződés részét képezné.

Az Amato-csoport féle szerződés nem az első próbálkozás a 2005-ben a francia és a holland szavazók által elutasított alkotmány megmentésére. Több tagállam új szerződés helyett csak módosító szerződést szeretne, míg a leegyszerűsített szerződés ötletét Nicolas Sarkozy francia elnök vetette fel. Amato szerint a most kidolgozott rövidített változat erőssége, hogy alapos és a szöveg egyik részében végrehajtott változtatásokat a szöveg más részeiben lévő technikai és jogi részekben is átvezették.

Közben tovább folynak a német elnökség vezette egyeztetések a tagállamok között. Berlin útiterv elfogadását ígéri a június 21-22-ei csúcson, melyen arról is megállapodás születhet, hogy pontosan mit tartalmazzon az új szöveg.