A 27 tagúra bővült Európai Unió fontos vizsgájának nevezte kedden az Európai Bizottság elnöke, hogy az eheti csúcson sikerül-e megállapodni az új uniós szerződésről. „Ha kudarcot vallunk, annak az egész EU-n belüli szolidaritás látja majd kárát” – figyelmeztetett José Manuel Barroso.

Két nappal az új uniós szerződésről dönteni hivatott csúcstalálkozó előtt az Európai Bizottság elnöke felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek meg mindent az Európai Unió hatékonyságát, demokratikus elszámoltathatóságát és külpolitikai tevékenységének koherenciáját javítani hivatott reformok elfogadása érdekében. José Manuel Barroso elsősorban az új tagállamoktól vár el konstruktív és aktív hozzáállást, azt bizonyítandó, hogy a bővítés növelte, nem pedig csökkentette az Európai Unió döntéshozatali képességét. „Meg kell mutatnunk, hogy 27 taggal is képesek vagyunk döntéseket hozni és a bővítés nem akadályozza meg az EU-t abban, hogy fontos döntéseket hozzon” – hangsúlyozta a Bizottság elnöke, arra figyelmeztetve, hogy egy kudarc növelné a bizalmatlanságot a tagállamok között és végső soron meggyengítené az Unión belüli szolidaritást.

Anélkül, hogy néven nevezte volna, Barroso egy kérdésre válaszolva lényegében arra szólította fel Lengyelországot, hogy tartózkodjon a blokkolással való fenyegetéstől, amit unintelligens magatartásnak nevezett.

A Bizottság elnöke minden olyan alkut elfogadhatatlannak nevezett, ami visszafordítaná a közösségi vívmányokat és kikezdené a belső piac egységét. Ezzel kapcsolatban védelmébe vette a bukott alkotmányos szerződés néhány tagállam által most megkérdőjelezett eredményét, mint például a hárompilléres szerkezet megszüntetését, ami szerinte az egyszerűsítés irányába hat. A politikus abszurdnak nevezte, hogy az EU-nak nem egy esetben hat évre van szüksége egy jogszabály elfogadására, miközben legfontosabb nemzetközi partnerei gyors döntéseket hoznak.

Barroso az EU-külügyminiszterről kötött korábbi megállapodás kikezdésétől is óva intett, emlékeztetve arra, hogy ez annak idején az intézményi egyensúly garanciája volt az Európai Tanács (egy kormányközi fórum) állandó elnöki posztjának létrehozásával szemben. A bizottsági elnök azt is elutasította, hogy kimaradási záradékok osztogatásával egyfajta „a la carte” Európát hozzanak létre. Mint mondta, az eltérő jogi hagyományok miatt végső esetben elfogadhatónak tart ilyen klauzulákat, de ezek semmiképpen sem válhatnak általános szabállyá.

„Képesek vagyunk-e vagy sem a cselekvésre a 21-ik században és ha nem, készek vagyunk-e ennek megfizetni az árát? – tette fel a kérdést Barroso elnök, aki több váltás fehérneművel készül a csütörtökön kezdődő csúcsra, mert – mint mondta – „addig Brüsszelben kell maradnunk, amíg nem állapodunk”.