Öt balkáni országgal írt alá vízumkönnyítési megállapodást az EU. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, és Macedónia állampolgárai jelentős kedvezményt kapnak a schengeni vízumdíjból.

Az öt balkáni állam utazóinak a megállapodás életbe lépésétől, 2008. január 1-jétől 60 helyett csak 35 eurót kell fizetniük az EU-tagállamokba szóló vízumért. Diákok, üzletemberek, újságírók, kutatók esetében egyszerűsödik a vízumhoz szükséges adminisztráció is. A balkáni országok állampolgárainak a 35 eurós díj sem kevés, hiszen Albániában az átlagkereset 200, míg Szerbiában 350 euró körül mozog.

A szerb belügyminiszter máris kijelentette: a fő cél a vízum-rezsim mielőbbi eltörlése. Franco Frattini a megállapodások aláírása után úgy nyilatkozott, hogy a Bizottság párbeszédet indít a vízumok teljes eltörléséről, ám a biztos hozzátette: ennek bevezetése csakis a balkáni országokon múlik majd.

Jelenleg a térségben az összes ország állampolgárának vízum szükséges az EU-ba való belépéshez, kivéve a tagjelölt Horvátországot, amelynek állampolgárai személyivel és vízummentesen léphetnek be az EU területére 90 napot meg nem haladó tartózkodás céljából.

A vízumkönnyítési megállapodásokkal együtt az EU az illegális bevándorlás elleni küzdelem erősítéséről is egyezményeket írt alá a balkáni országokkal, amelyben az öt állam vállalja, hogy visszafogadja azokat a menekülteket, akik az adott országból menekültek az EU-ba.