A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kész arra az egyeztetésre, amelyet Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány kezdeményezett a szeptember 22-i Nyíregyháza-Debrecen Soproni Liga-mérkőzéssel kapcsolatos rendőri intézkedéseket követően – közölte Kisteleki István, az MLSZ elnöke kedden (október 2.) az MTI-vel.

A szövetségnek sikerült az elmúlt másfél évben olyan megnyugtató biztonsági körülményeket teremtenie a stadionokban, amelyekkel a felelősségi körébe tartozó mérkőzéseken (legutóbb a magyar-olasz, illetve a magyar-bosnyák válogatott találkozókon) elkerültek mindenfajta nemkívánatos eseményt – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kisteleki István közlése szerint szigorú és aprólékos FIFA- és UEFA-előírásokat kell alkalmazni, s ha ezeket sikerül betartani, akkor nincsenek botrányok. Ha igénylik, akkor mindezen tapasztalatokat megosztják mindenkivel, aki illetékes a futballmérkőzésekkel kapcsolatos rend fenntartásában, hiszen ez alapvető, közös és kölcsönös érdek.

A labdarúgó szövetség elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy több hírforrás is – az ORFK-közlemény korrekt megfogalmazása ellenére – az MLSZ-re hárítja a felelősséget, amiért az ominózus mérkőzés nem szerepelt a kiemelt kockázatúnak minősítettek között.

“Ez a független Sportrendezvényeket Biztonsági Szempontból Minősítő Szakértői Bizottság kompetenciája, ebben a kérdésben az MLSZ-nek nincs döntéshozói szerepe” – közölte a szövetség elnöke, hozzátéve: az “utcai harcokat” követő, stadionon belüli atrocitásokról az előzetes tervek szerint kedden alakítja ki álláspontját az MLSZ biztonsági bizottsága.