Az igazság kiderítése fontosabb a pártok érdekeinél. Gyurcsány Ferenc ezt az alapelvet tartotta szem előtt akkor is, amikor döntést hozott az ügyészségen tett tanúvallomásának nyilvánosságra hozásáról: a vallomás elérhető lesz a nyilvánosság számára az első lehetséges időpontban, amikor az már nem veszélyeztetheti a nyomozó hatóság munkáját.

Egyértelműen fogalmazott a tanúvallomások nyilvánosságával kapcsolatban a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese. Szabó Ferenc úgy nyilatkozott a Magyar Távirati Iroda 2007. szeptember 29-én, 13.18 órakor kiadott híradása szerint, hogy a tanúk szabadon eldönthetik, nyilvánosságra hozzák-e tanúvallomásukat, a konkrét ügyben pedig nem foglalhat állást. „Szabó Ferenc ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit.” – fogalmazott a hírügynökség.

A főügyész-helyettes egyértelmű kijelentése ellenére a Fidesz képviselői naponta követelik a tanúvallomások publikálását. Ez nem jelenthet mást, mint hogy a párt politikusai fontosabbnak tartják a cirkuszt az igazságánál: még azt is megkockáztatnák, hogy veszélybe sodorják a nyomozás érdekeit; csak azért, hogy Gyurcsány Ferencet erőszakkal belerángassák egy kabátlopási ügybe.

A Fidesz követelése ráadásul oktalan, hiszen a tanúvallomások egyébként is hamarosan elérhetővé válnak a nyilvánosság számára. A nyomozás lezárása után ugyanis nem fenyeget többé az a veszély, hogy az abban foglaltak befolyásolják a később meghallgatandó tanúkat ‑ ez a gyakorlat minden más ügyben is.

Gyurcsány Ferenc tiszta vizet akar önteni a pohárba. Mivel az igazság feltárásának jogállami útja az, hogy a nyomozó hatóság feltárja a tényeket, majd a független magyar bíróság ítéletet hoz; a miniszterelnök elsődlegesnek az igazságszolgáltatás munkájának segítését tartja, nem pedig a pártpolitikai csatározásokat.