Ezen a héten számos gazdasági és pénzügyi eseményt rendeznek, kedden a pénzügyminiszterek találkoznak, ülést tart az EP gazdasági és pénzügyi, valamint költségvetési bizottsága is. A Európai Parlament mini-plenáris ülést tart, míg Jose Manuel Barroso Gordon Brown brit miniszterelnökkel találkozik.

Tanács

Az eurózóna pénzügyminiszterei az övezet kereskedelmi eredményeiről és a hitelpiacok válsága után előállt pénzpiaci helyzetről tárgyalnak, s szó lesz az erősödő euróról is. A tanácskozást követő ECOFIN ülésen a brit költségvetési eljárásról, valamint a cseh államháztartási hiányról tanácskoznak.

Európai Parlament

Az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága Jean-Claude Trichet EKB elnökkel tart megbeszélést, míg a költségvetési bizottság a 2008-as büdzsé tételeiről szavaz, többek között az EU külpolitikájára fordítandó összegekről, kiemelt figyelmet szentelve a koszovói és a palesztin segélyeknek.

Az EP mini-plenárisán Brüsszelben a portugál elnökség és az Európai Bizottság számol be a reformszerződéssel kapcsolatos eredményekről. A tagállamok állam- és kormányfői október 18-19-én ülnek össze, ahol véglegesíteni szeretnék a szerződést.
Az európai parlamenti képviselők szerdán szavaznak az EP létszámáról is, amelyről az elmúlt hetekben heves vitákat folytattak.

Az EP-be látogatnak a Líbiából kiszabadult bolgár ápolónők is.
Hans-Gert Pöttering házelnök nyilatkozatot tesz az európai halálbüntetés elleni nap alkalmából.

Az EP állásfoglalást fogad el a Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzetről, illetve jelentésekben foglalkozik az EU-USA légi közlekedési megállapodással (El Khadraoui) és az európai repülőterek kapacitásával (Jensen). Jelentést fogadnak el a közös agrárpolitika finanszírozásáról (Chatzimarkakis) és a Philip Morris-szal a cigarettacsempészet leküzdéséről kötött egyezmény hatásairól (Staes).

Az EP környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ vezetőjét, Jakab Zsuzsannát hallgatja meg, aki az intézmény jövő évi programját ismerteti a képviselőkkel.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság csendes hétre készül, szerdán egy állami támogatás ügyében teszi közzé döntését, és javaslatot terjeszt elő az EU halászati politikájával kapcsolatban.
Jose Manuel Barroso pénteken találkozik Gordon Brown brit miniszterelnökkel.

Kovács László adóügyekért felelős biztos az AdóExpo elnevezésű rendezvényt nyitja meg Budapesten, majd a Friedrich Ebert Alapítvány által szervezett, az adóversenyről szóló konferencián mond beszédet.

Budapestre látogat Meglena Kuneva fogyasztóvédelemért felelős biztos is, aki Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterrel találkozik és elindítja a fogyasztói jogokról szóló információs kampányt.

Október 8-án Brüsszelben nyílt meg a Régiók és városok 2007. európai hete elnevezésű rendezvénysorozat , melynek keretében nyílt napokat rendeznek. Az eseményen, amelyen rekordmennyiségű – 33 országból összesen 212 – régió és város vesz részt, a nemzeti, regionális és helyi politikusok és döntéshozók, politikai szakértők, továbbá az üzleti és banki körök, valamint a civil szervezetek képviselői találkoznak egymással.

A héten szervezik meg azt a konferenciát is, amelyen a halálbüntetés elleni európai napról tanácskoznak európai vezetők, közük Jose Manuel Barroso, bizottsági elnök és José Socrates portugál miniszterelnök.