Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy Geszten élő férfit, N. Z.-t édesanyja megölésével vádoltak meg, s I. fokon az emberölés alapestében mondták ki bűnösnek.

A táblabíróság a főbüntetés időtartamát 13 év fegyházról 10 év börtönre mérsékelte, a közügyektől eltiltás idejét 8 évben határozta meg. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Az ítélet indoklásakor elhangzott:
Figyelembe véve az eset összes körülményét, a vádlott büntetlen előéletét, valamint azt a magyarországi bírói gyakorlatot, amely 10 évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel leginkább olyan emberölésben vétkeseket sújt, ahol az emberölés valamilyen minősített esete – mint például különös kegyetlenség, vagy nyereségvágyból történő elkövetés – állapítható meg, az I. fokon eljáró bíróság büntetése eltúlzott, ezért döntött az ítélőtábla az enyhítés mellett.

A büntetlen előéletű N. Z. vádlott – aki szakmunkás végzettséggel rendelkezik, de a cselekmény elkövetése előtt nem dolgozott, édesanyja tartotta el – 2006 augusztusában költözött Budapestről Gesztre, ahol egy házban élt az anyjával. A vádlott napi rendszerességgel italozott, az anya és fia között a kapcsolat megromlott, rendszeresen veszekedtek.

2006. október 12-én a vádlott már a reggeli óráktól pálinkázott, és akkor is italozott, amikor délután 5 óra körül a ház teraszán szóváltásba keveredett az anyjával. Vita közben az asszony a ház belső szobájában földre esett, ahonnan nem tudott egyedül felkelni. Ekkor az asszony talált egy üvegpoharat, amit a vádlott felé dobott. A pohár összetört. A vádlott ezt követően a szobában található fémvázas székkel többször is megütötte a földön hanyatt fekvő 68 éves nőt, belerúgott az anyjába, a sértett mellkasára térdelt, térdét és a szék lábait a sértett mellkasának és nyakának szorította.

A bántalmazást követően a vádlott a még eszméleténél lévő asszonyt segítségnyújtás nélkül magára hagyta, kiment a teraszra, s addig ivott, amíg a pálinka el nem fogyott. (A vádirat szerint a vádlott vérében 4,19-4,86 ezrelék alkoholt találtak, ami heveny alkoholmérgezésnek felel meg.) Ez idő alatt a sértett elhalálozott, halálát a bántalmazással összefüggő fulladás okozta.

A vádlott a tett elkövetésétől, vagyis október 12-étől október 24-ig az elhunyttal egy lakásban tartózkodott, a bomlásnak indult testhez a férfi nem nyúlt, minden nap legalább egy liter pálinkát megivott.

Október 24-én éjszaka a vádlott bejelentést tett telefonon a Sarkadi Rendőrkapitányágra, azt állítva, hogy október 12-én Budapesten tartózkodott, és onnan csak a bejelentést megelőzően tért haza a lakásba, ahol az anyját holtan találta.
A vádlott az emberölés elkövetését a vizsgálat során előbb tagadta, majd később beismerő vallomást tett.

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2007. október 11-én N. Z. (1956 – geszti lakos) vádlottat, s ezért őt 13 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.