Az Európai Parlament következő plenáris ülésén a képviselők szavaznak a lisszaboni szerződést és annak mielőbbi ratifikálását támogató jelentésről és a termékforgalmazás hatékonyabb szabályozásáról. Az EP vitázik a koszovói helyzetről és az uniós kifizetések átláthatóbbá tételéről is.

Az Európai Parlament 2008. február 18-a és 21-e között plenáris ülést tart a franciaországi Strasbourgban.

A hétfői ülés kezdetén a házelnök várhatóan kihirdeti azt az EP-képviselők többsége által aláírt írásbeli nyilatkozatot, amely a nagy áruházláncok piaci erőfölénnyel való állítólagos visszaéléseinek kivizsgálását sürgeti.

A parlament ezt követően vitázik az uniós kifizetések átláthatóságának növeléséről (Pomés Ruz-jelentés) és a csalás elleni küzdelemről (Musotta) szóló jelentésről. Hétfőn este többek között a terroristák toborzásának megakadályozásáról (Deprez) és az európai cégek piacra jutási feltételeinek javításáról (Cambó) lesz szó.

Kedd délelőtt az unión belüli termékforgalmazás új, hatékonyabb szabályrendszeréről vitáznak (Brie, Schaldemose, Stubb), délután pedig a svéd miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt tart beszédet Európa jövőjéről. Szintén kedd délután lesz szó a lisszaboni stratégia megújításáról (Starkeviciute).

A szerda délelőtt az EU új alapszerződéseiről, a lisszaboni szerződés által bevezetett módosításokról szól. A Corbett – Mendez de Vigo – jelentés és annak indokolása részletes áttekintést nyújt a legfontosabb változásokról és a parlament ezekről alkotott véleményéről.

Szerda délután a közösségi jog végrehajtásáról folytatott vita (Frassoni) után a koszovói helyzetet értékelik a képviselők. Este az Európa demográfiai helyzetéről szóló jelentés (Castex) lesz napirenden.

Csütörtök délelőtt a kohéziós politika értékeléséről (Guellec) lesz szó. Az EP délben szavaz a gázai helyzetet elemző állásfoglalásról.