Megérkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab) az egészségbiztosítási törvényt támadó első indítvány – erősítette meg a Heti Válasz Online értesülését az MTI-nek a testület sajtófőnöke pénteken.

Sereg András hozzátette: azzal számolnak, hogy a hétfőn kihirdetett jogszabályhoz a magánszemély beadványa mellett több indítvány is érkezhet az Ab-hez.

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet az indítvány a testület napirendjére, a sajtófőnök azt mondta: először indítványelemzők vizsgálják meg, hogy a beadvány a törvényi feltételeknek megfelel-e. Ellenőrzik, hogy a beadványozó pontosan megjelölte-e a kifogásolt rendelkezést valamint azt, hogy ez a passzus álláspontja szerint az alkotmánynak melyik rendelkezésébe ütközik. Hozzátette: több indítvány esetén az ügyek egyesítésének lehetőségét is meg kell vizsgálni.

Sereg András tájékoztatása szerint az indítványelemzők több hétig tartó munkáját követően egy munkaanyag készül és csak ezt követően szignálja ki az elnök alkotmánybírónak a feladatot.

A köztársasági elnök hétfőn írta alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt.

Sólyom László a törvény december 17-i elfogadása után megfontolásra visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek, amely néhány módosítással február 11-én ismét megszavazta azt. Az Alkotmány szerint a köztársasági elnöknek a törvény kézhezvételétől számítva öt nap állt rendelkezésére azt aláírni.

Az államfő decemberben emelt kifogásai mind a jogszabály meghozásának módját, mind tartalmát illetően továbbra is fennállnak, azonban az Alkotmány szerint köteles a törvényt aláírni és kihirdetni. A köztársasági elnök abban bízik, hogy kifogásait a kormány az új egészségpénztári rendszer bevezetéséig hátralevő egy év alatt figyelembe veszi – közölte még hétfőn az elnöki hivatal.